OBAVJEŠTENJE O ODRŽAVANJU SKUPŠTINE UDRUŽENJA
NA DANASNJI DAN 1994. GODINE SEHADET SU POSTIGLI NEFIC ALMEDIN - NEFA I DZEMAL MAKSUMIC - SAKS, ZLATNI LJILJANI I PONOS 4. MUSLIMANSKE SLAVNE BRIGADEAPEL ZA UPLATU ČLANARINE I DONACIJA ZA UDRUŽENJE, TE AŽURIRANJA BAZE PODATAKA ČLANOVA UDRUŽENJA

Es-selamu alejkum !

U cilju ispunjenja Plana rada u 2019. g., koji je usvojen na 15. Redovnoj sjednici Upravnog odbora Udruženja 4. Muslimanska brigada, održanoj 21.02.2019.g., četvrtak, potrebe za dinamiziranjem aktivnosti Udruženja i afirmacije tekovina naše borbe za našu jedinu Domovinu, pozivam sve članove Udruženja da izmire svoju godišnju članarinu, koja je u skladu sa Pravilnikom o radu Udruženja u visini od 12,00 (dvanaest) KM, te u granicama svojih mogućnosti uplatite i donaciju/prilog. Uplate se vrše na:

1. Žiro-račun Udruženja, otvoren u Vakufskoj banci; broj računa: 1606040000026205

2. Na blok-priznanice kod članova Udruženja ovlaštenih za prikupljanje članarine i to: Konjic: Esad Bajić, ul. Šehidska bb, Konjic, radnim danima u terminu 0800 – 1600, telefon: 061 273 803; Sarajevo: Nezim Halilović, ul. Zelenih beretki 17, Sarajevo, tel.: 061 893 036; Mostar: Enver Brkan, tel.: 061 652 245; Prozor: Avdo Smajlović, 061 430 698 i Jablanica: Huso Nezirić, tel: 061 529 386

Molimo vas da na gore navedene brojeve dostavite kontakt telefone saboraca sa kojima ste u kontaktu, kako bi sa istima ostvarili izravan kontakt i uvrstili ih na viber-grupu Udruženja ili ih ako ne koriste viber-aplikaciju o aktivnostima Udruženja obavještavali putem SMS-a ili telefonskim putem.

Allah vas pomogao, zaštitio i nagradio Firdevsom!

Upravni odbor Udruženja

REDOVNA GODISNJA SKUPŠTINA UDRUZENJA 4.MUSLIMANSKA BRIGADA

Es-selamu alejkum !

Braco, pozivam sve clanove udruzenja 4.Muslimanska brigada na Godisnju redovnu Skupstinu Udruzenja koja ce se odrzati 21.02.2019.godine, cetvrtak, u Sali za sastanke, Gradska dzamija Konjic, sa pocetkom u 19.30 sati.

Esad Bajic Predsjednik Skupstine

POZIVAMO VAS
OBAVJEŠTAVAMO SABORCE DA JE NAŠ SABORAC ALE PUZIC PRESELIO NA BOLJI SVIJET
OBAVJEŠTAVAM SABORCE DA JE NAŠ SABORAC I BABO OD NAŠEG ŠEHIDA JAHIĆ SENAHIDA PRESELIO NA BOLJI SVIJETSAOPŠTENJE UDRUŽENJA "ČETVRTA MUSLIMANSKA SLAVNA BRIGADA" KONJIC POVODOM PISANJA DNEVNOG AVAZAOTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE ŠEHIDIMA MOS Mostar i 4.MUSLIMANSKE SLAVNE LAHKE BRIGADE U MOSTARU

Dana 17.09.2017.godine u USRC "Mithat Hujdur Hujka", ispred džamije "Bosanski mudžahidi" u Mostaru, uz prisusutvo porodica šehida, saboraca, predstavnika Islamske zajednice, kao i zvanica iz javnog i političkog života, svečano je otkriveno spomen obilježje šehidima MOS Mostar i 4.muslimanske slavne lahke brigade. Četa MOS Mostar bila je u sastavu 441."Viteške" motorizovane brigade, a kasnije 4. Muslimanske slavne lahke brigade. Pripadnici čete MOS Mostar učestvovali su u odbrambenim i oslobodilačkim akcijama na području Mostara tokom najtežih dana za ovaj grad i našu državu, i tom prilikom šest njenih pripadnika postiglo je šehadet, među kojima i njen komandir Špago Adem.

Prisutnima su se obratili ratni komandir MOS Mostar Enver Brkan i Komandan 4.muslimanske brigade Nezim Halilovic Muderiss, podsjećajući da naši "šehidi nisu mrtvi, već ih mi ne vidimo", ali i na to da se ratna borba za opstanak naše države i naroda nastavlja drugim sredstvima, te da samo dužnin uz nastavak te borbe, upoznavati nove generacije za koje ciljeve su se borili naši šehidi i gazije.

Svečano otkrivanje obilježja, kao i svi skupovi boraca brigade, članova našeg udruženja, porodica i prijatelja, iskorišteno je za druženje i evociranje uspomena na ratne dane, naše sve šehide i umrle pripadnike jedinice.DVADESET I CETVRTA GODISNJICA OD BITKE ZA LJUBINU – KONJIC

Danas je punih 24 godine od cuvene Bitke za Ljubinu, Konjic, kada su pripadnici Diverzantsko izvidjacke cete Muderris uz Allahovu pomoc, bez obzira sto su cetnici znali za akciju viteski porazili cetnike i na Ljubini oslobodili kote Celavica i Jaje. Tom su prilikom sehadet postigli Nusret Cukas, Mirsad Koric i Sakr El-Kereki, a nas 14 je ranjeno; 7 teze i 7 lakse. Aziz Cajic i Amir Sisic su bili najteze ranjeni, a Aziz je bio i zivotno ugrozen. Ja sam zbog brige za ranjenike zaboravio na svoje rane koje su mi se nakon nekoliko dana infinicirale. U toj smo bitci imali keramete kroz kisu koja je pala to jutro (kise nije bilo vise sedmica i noc uoci bitke je nebo bilo pokovano zvijezdama, bez ijednog oblacka), maglu i ucesce meleka. Jednog su cetnika nakon bitke zarobljenici iz Turije vidjeli da je sav isjecen po licu i da pomaze iz sveg glasa: "Hiljadu ih u crnom izlazi iz Zemlje i sijeku sabljama", a pouzdano u toj bitci niko od nas nije koristio hladno oruzje. U ovoj nas je bitci ucestvovalo oko sedamdeset. Ja nakon ranjavanja nisam gubio svijest i pod punom sam svijescu imao ogromna krila i letio sam u Dzennetu i birao dvorce od svjetlosti.

ALLAHU EKBER!

I samo NJEMU pripadaju svaka hvala i slava!!!

Tekst našeg Komandanta Nezima Halilovića MuderissaUZ SJEĆANJE NA NAŠE ŠEHIDE, KOJI ŠEHADET POSTIGOŠE

NA VLAŠIĆU, DONOSIMO TEKST IZ LISTA "BOŠNJAK"

maj/juni 1995.g. O TADAŠNJIM AKITVNOSTIMA 4.mlbr "Slavne"

MAJKO, ALLAH TI PODARIO BRZ I POTPUN OPORAVAK!!!

Muharemović Huso, babo šehida Mustafe, šehida IV Muslimanske brigade je svojoj hanumi Hati u želji da mu što prije ozdravi za 64. rođendan u Bolnicu Abdulah Nakas donio cvijeće! Kada sam ga pored hanume htio uslikati sa buketom, stidljivo će: "Ma ona je moje cvijeće"!

APSURD BEZ PRESEDANA

TUŽILAŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE PODIGLO OPTUŽNICE PROTIV ŠESNAEST

VISOKIH OFICIRA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Ne iznenađuje me podizanje optužnica Tužilaštva Republike Hrvastke protiv šesnaest visokih oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine, koliko me iznenađuje i vrijeđa inertnost organa vlasti Bosne i Hercegovine, ali i šutnja nas patriota Bosne i Hercegovine i mnogobrojnih boračkih udruženja koja nažalost isto kao da postoje samo radi sebe i radi budžetskih sredstava koja redovno primaju!

Pravnici bi trebali stručno protumačiti da li Hrvatska ima uopće pravo na to ili Zagreb još uvijek misli i želi da Herceg-Bosna koju su 18. novembra 1991. godine proglasili u Grudama, a potom je vojno i na svaki drugi način pomagali, ipak živi.

Naše političko rukovodstvo pod hitno bi trebalo da razmotri sve pravne mogućnosti i konačno pred Ujedinjenim nacijama podignuti tužbu protiv Republike Hrvatske koja je izvršila oružanu agresiju na našu Domovinu, a svo vrijeme od njihovog dvoličnog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma aprila 1994. godine do danas rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine!

Isto kao što su svo vrijeme oružane agresije na našu Domovinu srpske i hrvatske vojne i para-vojne formacije provodile zajedničke akcije na područja pod kontrolom Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, isto to danas čini političko rukovodstvo iz Beograda, Zagreba, Banja Luke i Mostara, potpomognuto nekim međunarodnim institucijama.

To je dokaz da naši susjedi ne odsutaju od dogovora u Karađorđevu između Miloševića i Tuđmana o podjeli Republike Bosne i Hercegovine i uništenju i raseljavanju Bošnjaka.

Organi vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno reagirati prema Republici Hrvatskoj i tražiti povlačenje optužnica, kako bi se sve nase patriote mogle slobodno kretati i kako isti na graničnim prijelazima ne bi bili maltretirani, privođeni i zatvarani, a potom procesuirani!

Zato, iskoristimo sve pravne mehanizme da zločincima i agresorima nedamo mira sve dok se adekvatno ne presude, jer ako to ne uradimo falsifikovaće nam našu vitešku borbu, a agresiju i genocid koje su počinili će „pretvoriti“ u vlastite pobjede!

Samo tako će nas morati poštovati i pustiti na miru!

Istina je na našoj strani i valja nam se za nju mnogo vise žrtvovati!

Sarajevo; 15. mart 2017. godine

Nezim Halilović Muderris, ratni komandant IV Muslimanske slavne brigade


** ** **SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU

POSTROJAVANJA PRIPADNIKA RAVNOGORSKOG

ČETNIČKOG POKRETA U VIŠEGRADU

Zabrinuti zbog jučerašnjeg postrojavanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu u povodu obilježavanja 71. godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, četničkog komandanta i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, izražavamo svoje negodovanje i zaprepaštenje što nadležni organi Bosne i Hercegovine na svim nivoima vlasti u skladu sa svojim ovlaštenjima i zakonskim obavezama nisu preduzeli zakonske mjere da spriječe pomenuto postrojavanje i aktere ovog događaja ne privedu i ne pokrenu sudske postupke.

Postrojavanje četnika nas po programu, ikonografiji i porukama podsjeća na devedesete godine prošloga stoljeća, koje su značile pripremu za oružanu agresiju na našu Domovinu i genocida u njoj.

Posebno nas vrijeđa i zabrinjava što se postrojavanje četnika dešava u našem Višegradu u kojem je u protekloj oružanoj agresiji ubijeno preko tri hiljade Bošnjaka, među kojima je 128 djece, a juna 1992. godine u „Živoj lomači“ spaljeno je sedamdeset civila, među kojima je dijete koje je imalo samo dva dana.

Indolentan odnos organa vlasti u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju bi mogao biti poruka odvažnim povratnicima u Manji bh entitet da ih vlast ne želi ili ne može zaštititi i da se ubuduće kao i do sada sami moraju brinuti o svojoj sigurnosti!

Očekujemo od OHR-a i OSCE-a da u skladu sa svojim mandatom preduzmu odgovarajuće mjere i sankcionišu organizatore i učesnike četničkog skupa u Višegradu!

N. Halilović, predsjednik

** ** **SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU ODBACIVANJA ZAHTJEVA

BOSNE I HERCEGOVINE ZA REVIZIJU PRESUDE PRED

MEĐUNRODNIM SUDOM U HAGU I NAPADA NA G. BAKIRA

IZETBEGOVIĆA, BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA

Udruženje „Četvrta muslimanska slavna brigada Konjic“ izražava svoje ogorčenje i protest povodom odbacivanja Zahtjeva Bosne i Hercegovine za reviziju presude iz 2007. godine od strane Međunarodnog suda u Hagu i to karakteriše kao nepravičan i necivlizacijski čin.

Srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine smatramo odgovornim zbog njihovih aktivnosti u pravcu osporavanja Zahtjeva i samim time onemogućavanja donošenja pravične presude protiv Srbije koja je izvršila oružanu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i počinila genocid stravičnih razmjera.

Dajemo punu podršku državnim institucijama i nosiocima vlasti u državnim institucijama, na čelu sa g. Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva u nadi da će obzirom da je presuda Haškog suda iz 2007. godine postala pravosnažnom upotrijebiti sve pravne mehanizme da se ista doslovno primijeni.

Osuđujemo likovanje političkih aktera u Bosni i Hercegovini s' namjerom da iskoriste sraman čin Međunarodnog suda u Hagu prema žrtvama genocida i oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu za svoje političke poene, kao i tendenciozne napade na g. Bakira Izetbegovića i g. Sakiba Softića, ovlaštenog agenta Bosne i Hercegovine po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i iste smatramo atakom na institucije vlasti, što u konačnici vodi u pravcu destabilizacije Bosne i Hercegovine!

Osuđujemo nastojanja hrvatskog političkog rukovodstva u Bosni i Hercegovini da formiraju treći entitet i na taj način ožive Herceg-Bosnu, koju je u toku oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu podržavala Republika Hrvatska, koja je u periodu 1993.-1994. godina na nas izvršila najbrutalniju agresiju.

Očekujemo od svih bosansko orjentisanih subjekata i pojedinaca da se politički udruže u jedinstveni front za nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu za dobrobit svih njenih građana!

N. Halilović, predsjednik

** ** **

ODRŽANE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA I SKUPŠTINE

UDRUŽENJA ČETVRTA MUSLIMANSKA SLAVNA BRIGADA

Dana 20.02.2017. godine, ponedjeljak, u terminu 18:00 – 19:00 sati u sjedištu Udruženja u ul. Šehidska bb, Konjic, održana je sjednica Upravnog odbora Udruženja „Četvrta muslimanska slavna brigada“ na kojoj su utvrđeni i za Skupštinu pripremljeni potrebni dokumenti. Sjednicom je predsjedavao Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja.

Usvojeni su zapisnik sa predhodne sjednice Upravnog odbora, kao i Izvještaj o radu Udruženja za 2016. godinu, Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2016. godinu, Plan rada za 2017. godinu i Finansijski plan za 2017. godinu.

Istoga dana je održana i Skupština Udruženja u terminu 19:30 - 21:00, kojoj je prisustvovalo 70 članaova. Skupštinom je predsjedavao Esad Bajić, predsjednik. Skupština je prihvatila Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Upravnog odbora za 2016. godinu. Posebno je istaknuta dobra organizacija Godišnjice brigade, koja je održana 04. aprila 2016. godine.

Udruženje je u protekloj godini pozitivno poslovalo.

Planirana je drugi dan Ramazanskog bajrama, za Dan šehida, promocija Monografije šehida Brigade i DVD, kada će se inša-Allah porodicama šehida uručiti Monografija i DVD.

Prema Planu rada i Finansijkom planu u 2017. godini će se inša-Allah pristupiti izgradnji šehidskih obilježja u: Mostaru, Galjevu i Vlašiću, a šehidsko obilježje u Gluhom dolu će biti zamijenjeno novom pločom. Za pomenute aktivnosti su obezbijeđena finansijska sredstva.

Zaključeno je da se svi članovi trebaju više angažirati na novim učlanjenjima u Udruženje i članstvo animirati na plaćanje godišnje članarine i uplate za pomoć u radu Udruženja.

Planom rada za 2017. godinu planirano je obilježavanje dana Brigade 04.04.2017. godine, a prateće aktivnosti i detalji Akademije bit će definisani na sjednici Upravnog odbora koja će biti održana u mjesecu martu.

Planirano je druženje članova Udruženja sa porodicama, u Podveležju, neposredno pred mjesec Ramazan, a datum će biti definisan naknadno.

Planiran je organiziran odlazak članova Udruženja na Marš smrti Nezuci – Potočari u terminu 08. – 11. juli 2017. godine.

Planirana je organizacija Marša u povodu dana oslobađanja Ljubine i Bijele.

Jednoglasno je zaključeno da se treba više raditi na javnoj afirmaciji doprinosa Četvrte muslimanske brigade u odbrani Domovine od oružane agresije, što je ujedno i afirmacija Armije Republike Bosne i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

** ** **

DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

1. MART


RANIJE OBAVIJESTI