MAJKO, ALLAH TI PODARIO BRZ I POTPUN OPORAVAK!!!

Muharemović Huso, babo šehida Mustafe, šehida IV Muslimanske brigade je svojoj hanumi Hati u želji da mu što prije ozdravi za 64. rođendan u Bolnicu Abdulah Nakas donio cvijeće! Kada sam ga pored hanume htio uslikati sa buketom, stidljivo će: "Ma ona je moje cvijeće"!

APSURD BEZ PRESEDANA

TUŽILAŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE PODIGLO OPTUŽNICE PROTIV ŠESNAEST

VISOKIH OFICIRA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Ne iznenađuje me podizanje optužnica Tužilaštva Republike Hrvastke protiv šesnaest visokih oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine, koliko me iznenađuje i vrijeđa inertnost organa vlasti Bosne i Hercegovine, ali i šutnja nas patriota Bosne i Hercegovine i mnogobrojnih boračkih udruženja koja nažalost isto kao da postoje samo radi sebe i radi budžetskih sredstava koja redovno primaju!

Pravnici bi trebali stručno protumačiti da li Hrvatska ima uopće pravo na to ili Zagreb još uvijek misli i želi da Herceg-Bosna koju su 18. novembra 1991. godine proglasili u Grudama, a potom je vojno i na svaki drugi način pomagali, ipak živi.

Naše političko rukovodstvo pod hitno bi trebalo da razmotri sve pravne mogućnosti i konačno pred Ujedinjenim nacijama podignuti tužbu protiv Republike Hrvatske koja je izvršila oružanu agresiju na našu Domovinu, a svo vrijeme od njihovog dvoličnog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma aprila 1994. godine do danas rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine!

Isto kao što su svo vrijeme oružane agresije na našu Domovinu srpske i hrvatske vojne i para-vojne formacije provodile zajedničke akcije na područja pod kontrolom Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, isto to danas čini političko rukovodstvo iz Beograda, Zagreba, Banja Luke i Mostara, potpomognuto nekim međunarodnim institucijama.

To je dokaz da naši susjedi ne odsutaju od dogovora u Karađorđevu između Miloševića i Tuđmana o podjeli Republike Bosne i Hercegovine i uništenju i raseljavanju Bošnjaka.

Organi vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno reagirati prema Republici Hrvatskoj i tražiti povlačenje optužnica, kako bi se sve nase patriote mogle slobodno kretati i kako isti na graničnim prijelazima ne bi bili maltretirani, privođeni i zatvarani, a potom procesuirani!

Zato, iskoristimo sve pravne mehanizme da zločincima i agresorima nedamo mira sve dok se adekvatno ne presude, jer ako to ne uradimo falsifikovaće nam našu vitešku borbu, a agresiju i genocid koje su počinili će „pretvoriti“ u vlastite pobjede!

Samo tako će nas morati poštovati i pustiti na miru!

Istina je na našoj strani i valja nam se za nju mnogo vise žrtvovati!

Sarajevo; 15. mart 2017. godine

Nezim Halilović Muderris, ratni komandant IV Muslimanske slavne brigade


** ** **SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU

POSTROJAVANJA PRIPADNIKA RAVNOGORSKOG

ČETNIČKOG POKRETA U VIŠEGRADU

Zabrinuti zbog jučerašnjeg postrojavanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu u povodu obilježavanja 71. godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, četničkog komandanta i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, izražavamo svoje negodovanje i zaprepaštenje što nadležni organi Bosne i Hercegovine na svim nivoima vlasti u skladu sa svojim ovlaštenjima i zakonskim obavezama nisu preduzeli zakonske mjere da spriječe pomenuto postrojavanje i aktere ovog događaja ne privedu i ne pokrenu sudske postupke.

Postrojavanje četnika nas po programu, ikonografiji i porukama podsjeća na devedesete godine prošloga stoljeća, koje su značile pripremu za oružanu agresiju na našu Domovinu i genocida u njoj.

Posebno nas vrijeđa i zabrinjava što se postrojavanje četnika dešava u našem Višegradu u kojem je u protekloj oružanoj agresiji ubijeno preko tri hiljade Bošnjaka, među kojima je 128 djece, a juna 1992. godine u „Živoj lomači“ spaljeno je sedamdeset civila, među kojima je dijete koje je imalo samo dva dana.

Indolentan odnos organa vlasti u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju bi mogao biti poruka odvažnim povratnicima u Manji bh entitet da ih vlast ne želi ili ne može zaštititi i da se ubuduće kao i do sada sami moraju brinuti o svojoj sigurnosti!

Očekujemo od OHR-a i OSCE-a da u skladu sa svojim mandatom preduzmu odgovarajuće mjere i sankcionišu organizatore i učesnike četničkog skupa u Višegradu!

N. Halilović, predsjednik

** ** **SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU ODBACIVANJA ZAHTJEVA

BOSNE I HERCEGOVINE ZA REVIZIJU PRESUDE PRED

MEĐUNRODNIM SUDOM U HAGU I NAPADA NA G. BAKIRA

IZETBEGOVIĆA, BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA

Udruženje „Četvrta muslimanska slavna brigada Konjic“ izražava svoje ogorčenje i protest povodom odbacivanja Zahtjeva Bosne i Hercegovine za reviziju presude iz 2007. godine od strane Međunarodnog suda u Hagu i to karakteriše kao nepravičan i necivlizacijski čin.

Srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine smatramo odgovornim zbog njihovih aktivnosti u pravcu osporavanja Zahtjeva i samim time onemogućavanja donošenja pravične presude protiv Srbije koja je izvršila oružanu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i počinila genocid stravičnih razmjera.

Dajemo punu podršku državnim institucijama i nosiocima vlasti u državnim institucijama, na čelu sa g. Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva u nadi da će obzirom da je presuda Haškog suda iz 2007. godine postala pravosnažnom upotrijebiti sve pravne mehanizme da se ista doslovno primijeni.

Osuđujemo likovanje političkih aktera u Bosni i Hercegovini s' namjerom da iskoriste sraman čin Međunarodnog suda u Hagu prema žrtvama genocida i oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu za svoje političke poene, kao i tendenciozne napade na g. Bakira Izetbegovića i g. Sakiba Softića, ovlaštenog agenta Bosne i Hercegovine po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i iste smatramo atakom na institucije vlasti, što u konačnici vodi u pravcu destabilizacije Bosne i Hercegovine!

Osuđujemo nastojanja hrvatskog političkog rukovodstva u Bosni i Hercegovini da formiraju treći entitet i na taj način ožive Herceg-Bosnu, koju je u toku oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu podržavala Republika Hrvatska, koja je u periodu 1993.-1994. godina na nas izvršila najbrutalniju agresiju.

Očekujemo od svih bosansko orjentisanih subjekata i pojedinaca da se politički udruže u jedinstveni front za nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu za dobrobit svih njenih građana!

N. Halilović, predsjednik

** ** **

ODRŽANE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA I SKUPŠTINE

UDRUŽENJA ČETVRTA MUSLIMANSKA SLAVNA BRIGADA

Dana 20.02.2017. godine, ponedjeljak, u terminu 18:00 – 19:00 sati u sjedištu Udruženja u ul. Šehidska bb, Konjic, održana je sjednica Upravnog odbora Udruženja „Četvrta muslimanska slavna brigada“ na kojoj su utvrđeni i za Skupštinu pripremljeni potrebni dokumenti. Sjednicom je predsjedavao Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja.

Usvojeni su zapisnik sa predhodne sjednice Upravnog odbora, kao i Izvještaj o radu Udruženja za 2016. godinu, Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2016. godinu, Plan rada za 2017. godinu i Finansijski plan za 2017. godinu.

Istoga dana je održana i Skupština Udruženja u terminu 19:30 - 21:00, kojoj je prisustvovalo 70 članaova. Skupštinom je predsjedavao Esad Bajić, predsjednik. Skupština je prihvatila Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Upravnog odbora za 2016. godinu. Posebno je istaknuta dobra organizacija Godišnjice brigade, koja je održana 04. aprila 2016. godine.

Udruženje je u protekloj godini pozitivno poslovalo.

Planirana je drugi dan Ramazanskog bajrama, za Dan šehida, promocija Monografije šehida Brigade i DVD, kada će se inša-Allah porodicama šehida uručiti Monografija i DVD.

Prema Planu rada i Finansijkom planu u 2017. godini će se inša-Allah pristupiti izgradnji šehidskih obilježja u: Mostaru, Galjevu i Vlašiću, a šehidsko obilježje u Gluhom dolu će biti zamijenjeno novom pločom. Za pomenute aktivnosti su obezbijeđena finansijska sredstva.

Zaključeno je da se svi članovi trebaju više angažirati na novim učlanjenjima u Udruženje i članstvo animirati na plaćanje godišnje članarine i uplate za pomoć u radu Udruženja.

Planom rada za 2017. godinu planirano je obilježavanje dana Brigade 04.04.2017. godine, a prateće aktivnosti i detalji Akademije bit će definisani na sjednici Upravnog odbora koja će biti održana u mjesecu martu.

Planirano je druženje članova Udruženja sa porodicama, u Podveležju, neposredno pred mjesec Ramazan, a datum će biti definisan naknadno.

Planiran je organiziran odlazak članova Udruženja na Marš smrti Nezuci – Potočari u terminu 08. – 11. juli 2017. godine.

Planirana je organizacija Marša u povodu dana oslobađanja Ljubine i Bijele.

Jednoglasno je zaključeno da se treba više raditi na javnoj afirmaciji doprinosa Četvrte muslimanske brigade u odbrani Domovine od oružane agresije, što je ujedno i afirmacija Armije Republike Bosne i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

** ** **

DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

1. MART


NA AHIRET PRESELIO NAŠ SABORAC

hadžija BIBER ZEJNILDanas 27.02.2017.godine u poslijepodnevnim satima na Ahiret je preslio nas saborac hadžija Zejnil Biber, babo našeg šehida Muje. Molimo Allaha azze ve dzelle, da ih sa njihovim najmilijim nastani u Firdevs i pocasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih.

Dženaza će se insa-Allah klanjati ispred Repovačke džamije u Konjicu, 01. marta 2017.godine, iza ikindije namaza, a ukop na mezarju Musala u Konjicu.

** ** **

NAŠ SABORAC HIMZO COKOJA

POZIV ZA POMOĆ U LIJEČENJU

Es-selamu alejkum! Poštovani saborci, naš saborac Himzo Cokoja Bracan se posljednjih nekoliko dana nalazi na bolničkom liječenju u Mostaru. Izgubio je vid na jedno oko, a na drugo vidi sve slabije, te posljednji mjesec ima jaku glavobolju. Trenutno mu je mjesečno za lijekove potrebno oko 1.000,00 KM.

Obzirom da zbog takvog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti raspolagati svojim žiro-računom, nakon konsultacija Upravnog odbora Udruženja dogovoreno je sa Himzom Cokojom i Brkan Enverom da uplate za pomoć u liječenju vršimo na Enverov račun koji je u cilju lakšeg praćenja priliva sredstava otvoren samo za ovu svrhu.

Svoje uplate možete vršiti na račun u NLB Banka d.d. Sarajevo, korisnik računa: Enver Brkan, broj računa: 1327002001722360, svrha uplate: liječenje Himze Cokoje. Za uplate izvan Domovine: IBAN: BA 391320010619791112, SWIFT: TBTUBA 22.

Draga braćo o ovoj akciji obavijestite saborce sa kojima imate kontakt, kako bi nas se sto više odazvalo i pomoglo našem bratu Himzi.DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U ORGANIZACIJI OPŠTINE NOVI GRAD SARAJEVO

U povodu 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je 15. aprila 2016. godine svečano obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

Tim povodom u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, uz prisustvo oko 1.500 boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH i oko 700 učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je prigodan program i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste. Ispred Udruzenja IV Muslimanska brigada skupu je prisustvovala porodica šehida Mustafe Muharemovića i 20 članova Udruženja.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali su generali Armije RBiH Ismet Hadžić, Fikret Muslimović i Džemal Merdan, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada – pripadnici Četvrte viteške brigade sa Ilidže,Četvrte muslimanske slavne brigade, „Crnih labudova“ i ratne Policije.

Prisutnima su se obratili Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Pomoćnik načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić, a o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RBiH govorili su nosioci najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Nezim Halilović Muderris i general Ismet Hadžić.

Prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film - kompilaciju originalnih ratnih snimaka sa teritorije općine Novi Grad, od kojih su neki prikazani po prvi put.

Svečanost je upotpunjena izvedbama ilahija i sevdalinki u izvođenju Latifa Močevića.** ** **

DELEGACIJA IV MUSLIMANSKE PRISUSTVOVALA OBILJEZAVANJU GODISNJICE DIVERZANTSKOG ODREDA „FIKRO“

U organizaciji Udruzenja cetvrta viteska motorizovana brigada 9. aprila 2016. godine, subota, obiljezena je Godisnjica formiranja Diverzantskog odreda “Fikro”.

Delegacije koje je predvodio njihov ratni komandant general Fikret Prevljak položile su cvijece u Parku Hrasnica na stecak DIO “Fikro” i mezarja Emira Bogunica-Carlija i Ejuba Sarajkica-Eke.

Delegacije su potom polozile cvijece i odale pocast sehidima na mezarju Kovaci-Hrasnica, gdje su prouceni Jasin i dova sehidima.

Potom je u Kinu Igman odrzana svecana Akademija.

Na kraju je u Restoranu bazena RVI upriliceno druzenje nekadasnjih diverzanata sa zvanicama i evociranje uspomena.

Na pomenutoj manifestaciji su isred Udruzenja IV Muslimanska slavna brigada prisustvovali Nezim Halilovic Muderris, Camil Delic i Edhem Aljovic.** ** **

SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 22.GODINE OSNIVANJA 4.MUSLIMANSKE SLAVNE LAHKE BRIGADE


Poštovana braćo i sestre, trenutno smo u fazi rekonstrukcije naše web stranice, a istovremeno se trudimo da je stranica stalno dostupna i aktuelna. Postavili smo galeriju slika sa svečane Akademije u povodu dana naše brigade, kao i pregled dugogdišnjih aktivnosti Udruženja na postavljanju spomen obilježja šehidima 4.mlbr (dostupno direkno iz menija).
Inšallah, u narednom periodu ćemo nastaviti sa radovima na stranici, azurirati stare i postavljati nove sadržaje.
Ovim putem se zahvaljujemo i molimo Allaha da nagradi našeg brata Vehida Šišića koji nam je stavio na raspolaganje fotografije naših aktivnosti koje je pravio proteklih godina.