ODRŽANE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA I SKUPŠTINE UDRUŽENJA

ČETVRTA MUSLIMANSKA SLAVNA BRIGADA

Dana 20.02.2017. godine, ponedjeljak, u terminu 1800 – 1900 u sjedištu Udruženja u ul. Šehidska bb, Konjic, održana je sjednica Upravnog odbora Udruženja „Četvrta muslimanska slavna brigada“ na kojoj su utvrđeni i za Skupštinu pripremljeni potrebni dokumenti. Sjednicom je predsjedavao Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja.

Usvojeni su zapisnik sa predhodne sjednice Upravnog odbora, kao i Izvještaj o radu Udruženja za 2016. godinu, Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2016. godinu, Plan rada za 2017. godinu i Finansijski plan za 2017. godinu.

Istoga dana je održana i Skupština Udruženja u terminu 1930 - 2100, kojoj su prisustvovala 70 člana. Skupštinom je predsjedavao Esad Bajić, predsjednik. Skupština je prihvatila Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Upravnog odbora za 2016. godinu. Posebno je istaknuta dobra organizacija Godišnjice brigade, koja je održana 04. aprila 2016. godine.

Udruženje je u protekloj godini pozitivno poslovalo.

Planirana je drugi dan Ramazanskog bajrama, za Dan šehida, promocija Monografije šehida Brigade i DVD, kada će se inša-Allah porodicama šehida uručiti Monografija i DVD.

Prema Planu rada i Finansijkom planu u 2017. godini će se inša-Allah pristupiti izgradnji šehidskih obilježja u: Mostaru, Galjevu i Vlašiću, a šehidsko obilježje u Gluhom dolu će biti zamijenjeno novom pločom. Za pomenute aktivnosti su obezbijeđena finansijska sredstva.

Zaključeno je da se svi članovi trebaju više angažirati na novim učlanjenjima u Udruženje i članstvo animirati na plaćanje godišnje članarine i uplate za pomoć u radu Udruženja.

Planom rada za 2017. godinu planirano je obilježavanje dana Brigade 04.04.2017. godine, a prateće aktivnosti i detalji Akademije bit će definisani na sjednici Upravnog odbora koja će biti održana u mjesecu martu.

Planirano je druženje članova Udruženja sa porodicama, u Podveležju, neposredno pred mjesec Ramazan, a datum će biti definisan naknadno.

Planiran je organiziran odlazak članova Udruženja na Marš smrti Nezuci – Potočari u terminu 08. – 11. juli 2017. godine.

Planirana je organizacija Marša u povodu dana oslobađanja Ljubine i Bijele.

Jednoglasno je zaključeno da se treba više raditi na javnoj afirmaciji doprinosa Četvrte muslimanske brigade u odbrani Domovine od oružane agresije, što je ujedno i afirmacija Armije Republike Bosne i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

1. MART


NA AHIRET PRESELIO NAŠ SABORAC

hadžija BIBER ZEJNILDanas 27.02.2017.godine u poslijepodnevnim satima na Ahiret je preslio nas saborac hadžija Zejnil Biber, babo našeg šehida Muje. Molimo Allaha azze ve dzelle, da ih sa njihovim najmilijim nastani u Firdevs i pocasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih.

Dženaza će se insa-Allah klanjati ispred Repovačke džamije u Konjicu, 01. marta 2017.godine, iza ikindije namaza, a ukop na mezarju Musala u Konjicu.

** ** **

NAŠ SABORAC HIMZO COKOJA

POZIV ZA POMOĆ U LIJEČENJU

Es-selamu alejkum! Poštovani saborci, naš saborac Himzo Cokoja Bracan se posljednjih nekoliko dana nalazi na bolničkom liječenju u Mostaru. Izgubio je vid na jedno oko, a na drugo vidi sve slabije, te posljednji mjesec ima jaku glavobolju. Trenutno mu je mjesečno za lijekove potrebno oko 1.000,00 KM.

Obzirom da zbog takvog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti raspolagati svojim žiro-računom, nakon konsultacija Upravnog odbora Udruženja dogovoreno je sa Himzom Cokojom i Brkan Enverom da uplate za pomoć u liječenju vršimo na Enverov račun koji je u cilju lakšeg praćenja priliva sredstava otvoren samo za ovu svrhu.

Svoje uplate možete vršiti na račun u NLB Banka d.d. Sarajevo, korisnik računa: Enver Brkan, broj računa: 1327002001722360, svrha uplate: liječenje Himze Cokoje. Za uplate izvan Domovine: IBAN: BA 391320010619791112, SWIFT: TBTUBA 22.

Draga braćo o ovoj akciji obavijestite saborce sa kojima imate kontakt, kako bi nas se sto više odazvalo i pomoglo našem bratu Himzi.DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U ORGANIZACIJI OPŠTINE NOVI GRAD SARAJEVO

U povodu 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je 15. aprila 2016. godine svečano obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

Tim povodom u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, uz prisustvo oko 1.500 boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH i oko 700 učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je prigodan program i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste. Ispred Udruzenja IV Muslimanska brigada skupu je prisustvovala porodica šehida Mustafe Muharemovića i 20 članova Udruženja.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali su generali Armije RBiH Ismet Hadžić, Fikret Muslimović i Džemal Merdan, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada – pripadnici Četvrte viteške brigade sa Ilidže,Četvrte muslimanske slavne brigade, „Crnih labudova“ i ratne Policije.

Prisutnima su se obratili Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Pomoćnik načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić, a o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RBiH govorili su nosioci najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Nezim Halilović Muderris i general Ismet Hadžić.

Prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film - kompilaciju originalnih ratnih snimaka sa teritorije općine Novi Grad, od kojih su neki prikazani po prvi put.

Svečanost je upotpunjena izvedbama ilahija i sevdalinki u izvođenju Latifa Močevića.** ** **

DELEGACIJA IV MUSLIMANSKE PRISUSTVOVALA OBILJEZAVANJU GODISNJICE DIVERZANTSKOG ODREDA „FIKRO“

U organizaciji Udruzenja cetvrta viteska motorizovana brigada 9. aprila 2016. godine, subota, obiljezena je Godisnjica formiranja Diverzantskog odreda “Fikro”.

Delegacije koje je predvodio njihov ratni komandant general Fikret Prevljak položile su cvijece u Parku Hrasnica na stecak DIO “Fikro” i mezarja Emira Bogunica-Carlija i Ejuba Sarajkica-Eke.

Delegacije su potom polozile cvijece i odale pocast sehidima na mezarju Kovaci-Hrasnica, gdje su prouceni Jasin i dova sehidima.

Potom je u Kinu Igman odrzana svecana Akademija.

Na kraju je u Restoranu bazena RVI upriliceno druzenje nekadasnjih diverzanata sa zvanicama i evociranje uspomena.

Na pomenutoj manifestaciji su isred Udruzenja IV Muslimanska slavna brigada prisustvovali Nezim Halilovic Muderris, Camil Delic i Edhem Aljovic.** ** **

SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 22.GODINE OSNIVANJA 4.MUSLIMANSKE SLAVNE LAHKE BRIGADE


Poštovana braćo i sestre, trenutno smo u fazi rekonstrukcije naše web stranice, a istovremeno se trudimo da je stranica stalno dostupna i aktuelna. Postavili smo galeriju slika sa svečane Akademije u povodu dana naše brigade, kao i pregled dugogdišnjih aktivnosti Udruženja na postavljanju spomen obilježja šehidima 4.mlbr (dostupno direkno iz menija).
Inšallah, u narednom periodu ćemo nastaviti sa radovima na stranici, azurirati stare i postavljati nove sadržaje.
Ovim putem se zahvaljujemo i molimo Allaha da nagradi našeg brata Vehida Šišića koji nam je stavio na raspolaganje fotografije naših aktivnosti koje je pravio proteklih godina.